Werf in beeld: ontginning Balegemse steen

In het Oost-Vlaamse dorpje Balegem ligt de firma Balegro, die bekend staat voor het ontginnen van de Balegemse steen. Om hun productiecapaciteit te vergroten is de firma dit jaar begonnen met het stuk grond naast hun bedrijf af te graven, om een nieuwe put te maken om terug Balegemse steen te ontginnen.

De Balegemse steen is een zandsteen met warme tinten die in de tijd van de Romeinen ontgonnen werd. De Balegemse steen werd vooral in de 15de en 16de eeuw gebruikt. Voorbeelden van gebouwen die opgetrokken zijn in deze steen zijn: de Genste Sint-Baafskathedraal en de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dendermonde. Daarnaast zijn ook enkele kerken en kastelen in de buurt van Balegem opgetrokken in deze steen.

Machines in actie:

 

Komatsu D65PX

Om de bovenlaag te verwijderen, zodat het gemakkelijker is om deze te laden met een graafmachine, wordt de Komatsu D65PX van Verhelst ingezet. Deze bulldozer is uitgerust met een 210 pk sterke motor en heeft een eigengewicht van 20990 kilogram. Dit maakt het mogelijk om met het blad van 3.97 meter breed en een inhoud van 3.69m³, heel wat grond te verzetten.

New Holland T7.260 en Record 3-as gronddumper

De grond die uit de put gehaald wordt, wordt rondom het terrein op een talud gestort. Hiervoor wordt onder andere een New Holland T7.260 en een Record 3-as gronddumper ingezet. De tridemdumper heeft een laadvermogen van 30 ton.

 

New Holland E265B

Om de grond, die de Komatsu verzet heeft, naar de juiste plaats te brengen worden trekker-dumpercombinaties ingezet. Om deze te laden wordt een New Holland E265B gebruikt. Deze graafmachine van 27 ton wordt aangedreven door een motor van 193 pk en kan zo met elke bak, meer dan 1.4m³ grond verzetten.

%d bloggers liken dit: