Waarom is flexibele lijnspanning belangrijk voor reductiemotoren?

Technische specificaties zijn van fundamenteel belang voor het kiezen van de juiste motorreductor. Hoe duidelijker de specificaties, hoe beter. Marek Lukaszczyk, marketing manager voor Europa bij WEG, fabrikant van motoren en aandrijflijnen, WEG, bespreekt waarom gebruikers de flexibiliteit van de lijnspanning van een reductiemotor vóór de aanschaf moeten analyseren.

Advertising

Tandwielkasten zijn een belangrijke component in aandrijflijnen en worden tezamen met elektromotoren gebruikt om machines en systemen in beweging te zetten. Operators moeten verschillende aspecten in overweging nemen om te zorgen dat de technologie hoge beschikbaarheid van de machine en een optimale kosten-batenverhouding garandeert.

Om de rentabiliteit van een reductiemotor naar behoren te beoordelen, moeten technici de belangrijkste technische criteria en toepassingsgebieden van de tandwielkast analyseren. Zo is op veeleisende locaties, bijvoorbeeld in heavy-duty industrieën zoals olie, gas en chemie, een gespecialiseerd ontwerp nodig om ervoor te zorgen dat motoren efficiënt kunnen functioneren.

Als de motor bijvoorbeeld moet worden ingezet in een gevaarlijke omgeving, is het essentieel dat gebruik wordt gemaakt van een geschikte ingebouwde motor die voldoet aan de Richtlijn 2014/34/EU (ATEX). Als een motorreductor moet worden gebruikt in een sector zoals cementverwerking, wat synoniem is met vuil en stof, moet het ontwerp opgewassen zijn tegen deze veeleisende omstandigheden.

 

De waarde van flexibiliteit

Een andere belangrijke specificatie is de flexibele lijnspanning van een reductiemotor. Een reductiemotor met driefasenvoeding via het stroomnet, moet bepaalde spanningsschommelingen kunnen verdragen zonder dat deze veranderingen in de spanning schade veroorzaken.

Er is echter geen wereldwijde standaard lijnspanning voor motoren en de spanning kan per land verschillen. In Duitsland is het bijvoorbeeld 400 V met een frequentie van 50 Hz, terwijl het in de Verenigde Staten 480 V / 60 Hz is. Bij de aanschaf van een reductiemotor op wereldwijde schaal, moeten fabrieksmanagers gebruikmaken van een schakelbare geïntegreerde motor die geschikt is voor de meeste spanningen, met een bereik van 110–690 V – 50/60 Hz.

Een veelzijdige motor zoals de the EUSAS-motor (d.w.z. Europa, VS en Azië) van WEG, is geschikt voor gebruik in diverse in belangrijke markten met verschillende lijspanningen. Door het grote spanningsbereik en doordat de spanning gemakkelijk in de klemmendoos kan worden gewijzigd, is de motor flexibel genoeg om wereldwijd te worden gebruikt met verschillende lijnspanningen (110 V tot 690 V) en frequenties (50 Hz en 60 Hz).

Wijzigen van de spanning is beperkt bij verschillende inductiemotoren als gevolg van het ontwerp van de wikkelingen, omdat dit goedkoper is. Dit betekent dat gebruikers een geschikte motor moeten gebruiken en moeten beschikken over voorraad voor elke toepassing die afwijkt van de internationale norm IEC 60038, die een aantal lijnspanningen in het laagspanningsbereik specificeert voor gebruik in voedingssystemen.

 

Meer vermogen, hoger toerental

Reductiemotoren worden vaak gebruikt in snelheidsgeregelde aandrijflijnen. Bij gebruik van een omvormer biedt een motorreductor die wordt gebruikt in combinatie met een ingebouwde motor, zoals de EUSAS, twee keer het toerental en het vermogen, bij een constant motorkoppel.

Dit komt omdat een statorwikkeling, die het roterende magnetische veld produceert, toelaat dat een constant motorkoppel in stand wordt gehouden over het hele toerenbereik van de motor tot 120 Hz. De wikkeling zorgt er ook voor dat EUSAS-motoren door middel van een omvormer kan worden gebruikt met een dubbel vermogen. Dit bespaart kosten, ruimte en gewicht, omdat hetzelfde vermogen kan worden verkregen met een kleinere motor.

Technische specificaties zijn van fundamenteel belang voor het kiezen van de juiste motorreductor. Hoe duidelijker de specificaties, hoe beter. Daarom moeten gebruikers de flexibiliteit van de lijnspanning van een reductiemotor vóór de aanschaf analyseren.

Om technische kopers te helpen om de juiste motor te vinden voor hun toepassing, heeft WEG een leidraad gepubliceerd die u hier gratis kunt downloaden.

%d bloggers liken dit: