VolvoCE valt in de prijzen op Intermat

Intermat, de internationale vakbeurs voor bouw en infrastructuur, die doorgaat van 23 tot 28 april 2018 in Parijs (Parc des Expositions – Paris-Nord Villepinte) heeft onlangs de winnaars van de Intermat Innovation Awards bekend gemaakt. Er werden 13 prijswinnaars geselecteerd uit 90 deelnemende producten. Een opvallende winnaar is de Volvo EX2, een compacte elektrische graafmachine.

Volvo CE werd de winnaar in de categorie grondverzet en sloopwerk met hun volelektrisch compact graafmachineprototype, aangeduid als de EX2 . De EX2 heeft niet alleen zero-emissie, maar is ook 10 keer efficiënter en geluidsarmer dan conventionele compacte graafmachines en heeft tevens een lagere cost of ownership. De EX2, dat nog een onderzoeksproject is, is ’s werelds eerste volelektrische graafmachine in zijn genre.

Op de EX2 is alles elektrisch, aldus ontbreken dieselmotor en hydrauliek. De motor is er vervangen door twee lithium-ion-accu’s van in totaal 38 kWh, voldoende voor acht uur intensief gebruik. De hydrauliek is vervangen door een volelektrisch systeem. Door de ontbrekende hydrauliek en dieselmotor en de daaraan gekoppelde lagere koelbehoefte is de EX2 10 keer stiller dan de conventionele machine. De Volvo EX2 maakt eveneens gebruik van energieterugwinning. De opgevangen energie bij het neerlaten van de graafarm en het draaien van de cabine gaat terug naar de accu’s.
De machine is bovendien naar wens met een smartphone of tablet te bedienen. Dit biedt meer veiligheid in gevaarlijke werkomstandigheden.

De EX2 heeft hetzelfde vermogen en dezelfde capaciteit als zijn conventionele tegenhanger, terwijl het elektrische systeem  zorgt dat gecombineerde bewegingen gebeuren aan hogere snelheden. Dit werkt productiviteitsverhogend.