Takeuchi lanceert in de 2-serie 3 nieuwe rupsgraafmachines

De drie nieuwkomers zijn de TB235-2, TB250-2 en de TB290-2. Zij vervangen de TB235, TB250 en TB290. Met de uitgevoerde aanpassingen op de machines komen de 3 modellen nu zowel qua uiterlijk als specificaties volledig in de lijn van de nieuwste 2-serie machines.

De machines zijn allen uitgerust met een Stage V-motor. Verder beschikken de machines onder meer over een uitgebreid LED package en een anti-diefstalsysteem en hebben ze een nieuw design. Ook is op deze drie machines de uitlaat omhoog gepositioneerd, dit om veiligheidsredenen. Een belangrijke verbetering is de mogelijkheid om via de monitor het oliedebiet van de extra hydraulische functies in te stellen, wat voorheen niet mogelijk was.

Standaard worden de 3 machines uitgerust met het Takeuchi Fleet Management (TFM) systeem. De machines zijn hierdoor vanop afstand op te volgen. Bij TFM is er tijdens het werk met de machines iedere 15 minuten een data transfer waarmee de prestaties van de machines opgevolgd kunnen worden via de online TFM portal. Ook wordt de exacte werklocatie doorgegeven zodat er bij misbruik of diefstal ingegrepen kan worden. TFM wordt trouwens vanaf januari 2019 standaard op alle nieuwe Tackeuchi’s vanaf 4 ton geplaatst.

De TB235-2 is qua uitvoering nu vergelijkbaar aan zijn grotere broer, de TB240. Drie extra hydraulische functies horen ook bij deze uitbreiding. De minigraver wordt aangedreven door een 24,8 pk (18,2 kW) 3-cilinder Yanmar motor zonder DPF filter. Met de grote graafdiepte van 3,25 m en de uitbreekkracht van 27,1 kN werd om de stabiliteit te bewaren extra contragewicht toegevoegd. Het gewicht van de TB235-2 komt op 3.495 kg.
De TB235-2 beschikt over een servicevriendelijke kantelcabine en de motorruimte is makkelijk bereikbaar aan de achterzijde van de graafmachine.

De TB250-2 is uitgerust met een 4-cilinder Yanmar motor van 39,6 pk (29,1 kW), die voorzien is van een DPF filter. De machine beschikt over alle uitvoeringsopties van de huidige TB240 en TB260. Op de nieuwe 5 tonner is het nieuwe design opvallend verbeterd met eveneens een upgrade op het gebied van LED verlichting. Het LED Package bestaat uit zes lampen: twee op de voorzijde en twee op de achterzijde van de cabine, plus één op de giek en één op de bovenwagen.

De TB250-2 is een zeer compacte vijf tonner. Met een graafdiepte tot 3,78 m en een uitbreekkracht van 37,3 kN kan deze 5.120 kg zware midigraver uitstekende cijfers voorleggen in zijn klasse.
De TB250-2 is zoals de TB235-2 uitgerust met een kantelcabine.

De Takeuchi TB290-2 is uitgerust met en een 4-cilinder Yanmar Stage V-motor van 70,2 pk (51,6 kW) voorzien van DPF filter. Op de nieuwe machines zijn de ingebouwde hydraulische pompen groter geworden, wat zorgt voor meer hydraulisch vermogen.
De TB290-2 blijft verkrijgbaar met de twee verschillende giekconstructies – de Monoboom en de Two Piece Boom. De bedrijfsgewichten van beide machines zijn 8.515 kg en 8.750 kg resp.

Verder beschikt de TB290-2 over een ruime cabine met verschillende bedieningselementen ter bevordering van een comfortabel en aangenaam werkklimaat. Standaard is er radio en airco. Naast de ergonomische luchtgeveerde stoel zijn joysticks geplaatst met proportionele bediening voor de extra functies. Op de LCD kleurenmonitor worden de belangrijkste machinegegevens getoond en kan ook het debiet van de drie extra functies ingesteld worden. Ook is de TL290-2 standaard uitgerust met achteruitrijcamera.

Tekst : Luc Vande Ginste

%d bloggers liken dit: