Steyr 9105 beantwoordt liefde met 20.000 uren schakelgenot

De Oostenrijkse trekkerfabrikant Steyr wordt alom geprezen vanwege de kwaliteit. Toch zijn de kenmerkende rode trekkers met witte motorkappen een goed bewaard geheim als het gaat om de uren op de teller. Onbegrijpelijk, vindt Fred Fokker van het gelijknamige loonbedrijf uit Kockengen. Hij heeft inmiddels zijn zestienjarige zoon Quinten Fokker aangestoken met het Steyr-virus en is hij eigenlijk alleen met geweld uit de 9105 te trekken. “En de liefde is zelfs met bijna twintigduizend draaiuren niet onbeantwoord gebleven.”

Advertising

Zoveel mogelijk op de Steyr 9105

De Steyr 9105 draait vanaf kilometer nul al op Loonbedrijf F. Fokker. Zo’n negentien jaar geleden als nieuw gekocht en nog altijd draait de trekker als een klokje. Steyr is het merk waar de familie Fokker warm van wordt. “Wij vinden dit echt een prachtige trekker. Vanaf het moment dat ik mijn trekkerrijbewijs heb, probeer ik zoveel mogelijk in de Steyr 9105 te zitten”, vertelt Quinten Fokker vol trots.

Steyr 9105
De Steyr 9105 tikt inmiddels bijna de twintigduizend uren aan

Het geheim zit in de schakelbakken

Er draaien op Utrechtse loonbedrijf meerdere Steyr-tractoren, onder andere een 9125, die ook al flink wat uren heeft gedraaid. Voor Quinten Fokker zit het geheim in de schakelbakken. “Het voor- en achteruit doseren is echt perfect. Het is jammer dat Steyr daar van is afgestapt, want met het hendeltje werkt het gewoon soepel. Omdat de ‘echte’ Steyr’s niet meer worden gemaakt, hebben we ook twee Steyr Profi-trekkers gekocht. Toch rijdt dat niet zo goed als de 9105 en dat zit ‘m puur in het schakelen.”

De 105 pk-trekker van Loonbedrijf F. Fokker

“Met de Steyr kent en herkent men ons”

In de omgeving is Loonbedrijf F. Fokker inmiddels een begrip, niet in de eerste plaats vanwege de roodwitte trekker. “Niet iedereen heeft een Steyr. Je ziet hier veel Deutz, Fendt en Claas in het land rijden. Met de Steyr kent en herkent men ons”, lacht Quinten Fokker, “Ik denk dat veel collega’s het ‘roodwitte’ licht nog niet hebben gezien. Steyr maakt simpele en goede trekkers, die er prachtig uitzien én zelfs met flink wat uren op de teller enorm betrouwbaar zijn. Ik moet het natuurlijk afkloppen, maar tot zover loopt het perfect.”

Heeft u ook zelf een machine of werktuig die flink wat uren op de teller heeft? Tip de redactie en mail naar deloonwerker@prosu.nl.

Tekst: Martin de Vries
Foto’s: Quinten Fokker

Dit betreft een deel uit een artikel van het vakblad de Loonwerker. Verder lezen?

%d bloggers liken dit: