Scania AXL: de autonome truck zonder cabine

Naast de in 2016 gelanceerde mijntruck van Komatsu, komt ook Scania met een concept van een autonome mijntruck zonder cabine: de AXL. De Scania AXL zal het eerst gedemonstreerd worden op  de Traton Group’s Innovation Day op 2 oktober. 

AXL

Mijnen en grote gesloten bouwplaatsen zijn omgevingen die gunstig zijn voor autonome voertuigen. Het traject in een mijn ligt meestal vast: van de losplaats naar de plaats waar de mijntruck terug gevuld zal worden. Het is ook een gesloten plaats, wat er voor zorgt dat ze goed controleerbaar zijn. Opvallend aan de AXL is het feit dat de truck niet beschikt over een cabine wat een enorme verandering is tegenover een truck waar er nog plaats is voor een veiligheidschauffeur die indien nodig, kan ingrijpen.

Om toch veilig door een mijn te rijden zonder een extra oogje in de cabine, maakt de Scania AXL gebruik van 7 camera systemen, drie systemen met sensoren en laserstralen om een beeld te creëren van zijn omgeving. Verder wordt de AXL aangedreven door hernieuwbare biobrandstof en is de truck gebouwd op een normaal chassis van Scania.

AXL
%d bloggers liken dit: