Nieuwe Bobcat verreikers voor afvalverwerking en recycling

Nadat Bobcat dit voorjaar op Bauma het prototype van de ‘Waste Expert’ verreiker lanceerde, brengt het nu vier verreikers in die serie uit. Deze machines hebben diverse speciale aanpassingen voor het werken met afvalstromen.

De vier verreikers die als Waste Expert machine in de markt gezet worden zijn de TL35.70, de TL34.65HF, de TL38.70HF en de TL43.80HF. Als motor heeft de TL34.70 een 100 pk (74,5 kW) en de andere modellen een 130 pk (97 kW) Stage 4 motor. Hun hefcapaciteit gaat van 3,4 tot 4,3 ton en de hefhoogte van 6,5 tot 8 m.
HF op de modelaanduiding staat voor ‘High Flow’ of hoog hydraulisch debiet. Zij leveren met de nieuwste generatie 190 l/min load sensing pomp en de hydraulische verdeler met debietcompensatie zeer goede hydraulische prestaties. Voordeel hiervan is dat er met een aanzienlijk lagere toerental kan gewerkt worden en er aldus minder brandstof wordt gebruikt. Een ander pluspunt zijn de aanzienlijk kortere cyclustijden die mogelijk worden.

Dat de werkomstandigheden op recycling- en afvalverwerkingsbedrijven zwaar en moeilijk zijn is algemeen gekend. De Waste Expert-verreikers zijn daarom robuuster gebouwd dan de normale uitvoeringen met zware Dana Spicer-assen en extra beschermingen. Zoals alle Bobcat verreikers hebben ze een gelast doosframe met een grote bodemvrijheid en over de hele lengte een bodemplaat ter bescherming van de vitale delen.

Extra uitrusting op deze nieuwe Waste Expert-modellen zijn:
· Beschermgrille voor voorruit en dak;
· Bescherming van de werk- en wegverlichting;
· Extra bescherming voor de brandstof- en olietanks;
· Bescherming tegen beschadiging van de binnengiek;
· Kantelcilinderbescherming;
· Een FNR-bediening op de joystick en stuurhendel;
· Een automatisch omkerende ventilator;
· Een brandblusser;
· Een witte ruis achteruitrijalarm.

Op de Waste Expert-serie zijn verschillende bandenopties verkrijgbaar, dit in functie van de verschillende soorten oppervlakken die zich op afval- en recyclinglocaties bevinden.
Zo is er de Michelin 460/70R24 BIBLOAD, een staalversterkte band met een ruitvormig loopvlakpatroon dat meer weerstand biedt tegen slijtage en voor een soepele rit zorgt.
De Nokian 480/65R24 Tri Steel-band is een speciale staalversterkte band die ideaal is voor afvalverwerkings- en recyclinginstallaties en voor industrieel gebruik dat een hogere lekbestendigheid vereist.
De derde optie is de nieuwe Camso TLH 792S 13 R24, een robuuste band met een lekvrije werking en een uitstekende tractie bij extreem gebruik en optimale stabiliteit, duurzaamheid en comfort. Uitgerust met deze band hebben de machines een maximale rijsnelheid van 15 km/u en zijn ze voorzien van versterkte assen voor zwaar gebruik.

 

Tekst : Luc Vande Ginste

%d bloggers liken dit: