Museum brengt 74 jaar JCB-geschiedenis in beeld

Tekst en beeld: Jan Ebinger

 

In het hoofdkwartier van JCB te Staffordshire (Verenigd Koninkrijk) bevindt zich het JCB-museum. Een permanente tentoonstelling is chronologisch opgebouwd rond de 74-jarige geschiedenis van de JCB-producten.

De ideeën van stichter Joseph Cyril Bamford en zijn zoon Anthony staan tevens centraal in deze ruim opgezette tentoonstelling. Historisch archiefmateriaal, oude folders en foto’s staan er naast gerestaureerde JCB-machines opgesteld. De geschiedenis van JCB beslaat 2.500 m² en is verdeeld in 14 zones die de bezoeker begeleidt vanaf 1820 tot heden.

Joseph Cyril Bamford begon zijn eigen bedrijf in 1945 aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. De eerste machine die hij voor 45 pond verkocht op de lokale markt was een tweewielige landbouwkipwagen. Drie jaar later had hij zes personen in dienst die zorgden voor de handmatige productie van een hydraulische kipwagen. In 1953 gaf Joseph Cyriel Bamford zijn bedrijf zijn eigen initialen en werden de eerste graaflaadcombinaties op basis van Fordson- en Nuffield- tractoren gebouwd.

 

%d bloggers liken dit: