Compacte Bobcat laders straks bedienbaar vanop afstand

Met het nieuwe Bobcat afstandsbedieningssysteem kunnen bestuurders straks hun stoel in de cabine verlaten en hun lader op afstand bedienen. Dit Plug&Play-systeem is geschikt voor alle modellen schrankladers, compacte rupsladers en AWS-wielladers van Bobcat, die uitgerust zijn met de selecteerbare joystickbediening (SJC). Bobcat is hiermee de eerste fabrikant die een afstandsbedieningssysteem introduceert als originele ‘Plug&Play-uitrusting’ in plaats van een systeem van een andere leverancier.

Bobcat presenteerde reeds het prototype van deze afstandsbediening op de Bobcat Demodagen in oktober 2017. Na verdere verbeteringen en tests is het systeem uiteindelijk geëvolueerd tot een eenvoudige Plug&Play-oplossing voor bestaande machines. Het wordt later op het jaar verkrijgbaar.

Het nieuwe Plug&Play-systeem bestaat uit een eenvoudige, draagbare en robuuste radiografische afstandsbediening die in enkele minuten op machines kan worden gemonteerd en gedemonteerd. Daarbij zijn er geen aanpassingen aan de machine nodig.

Het systeem heeft tweerichtingscommunicatie en geeft alle belangrijke informatie over de lader (zoals brandstof- en oliestatus, waarschuwingen) op een 3,5-inch transflectief LCD-scherm met achtergrondverlichting. Het systeem maakt een directe bediening van de meeste functies van de lader mogelijk zoals het gaspedaal, verlichting, snelheid en zweefstand. Er is ook een snelheidsregeling om ervoor te zorgen dat bepaalde toepassingen (zoals sleuven graven, kantelen, verticuteren enz.) eenvoudiger uit te voeren zijn.

De afstandsbediening wordt geleverd met twee verwisselbare batterijen met een totale  batterijduur van 20 uur. De afstandsbediening heeft een ergonomisch ontwerp en een robuuste,  weerbestendige behuizing.

De mogelijkheid om de lader van buiten de cabine te bedienen, biedt de bestuurder nieuwe mogelijkheden met het oog op het zicht op het werk en de communicatie met anderen op de werkplek. De bediening op afstand biedt tevens meer veiligheid, comfort en productiviteit door de bestuurder te vrijwaren van stof, lawaai, trillingen en andere gevaren of het werken gemakkelijker te maken op werkplekken die speciale veiligheidsmaatregelen vereisen. Het werk kan er sneller en met een hogere precisie worden uitgevoerd.
Als extra veiligheid beschikt het systeem over een noodstopknop en val- en kantelherkenning. Elke afstandsbedieningskit is beveiligd met een specifiek wachtwoord.

 

Tekst : Luc Vande Ginste

%d bloggers liken dit: