Wie wel eens een tuin- of bouwbouwtaak op zich neemt, wordt er vroeg of laat mee geconfronteerd: stronken. Klanten willen ze weg, maar het is niet altijd mogelijk om een kraan ter plekke te krijgen. Een stronkenfrees -of stobbenfrees- kan hier soelaas bieden. Maar met welke factoren moet je rekening houden?
Enkel capaciteit niet zaligmakend
Capaciteit is niet het allesomvattende antwoord op deze zoektocht. Niet alleen staat de aankoopprijs in een directe relatie met de capaciteit, ook persoonlijke wensen en applicatietype spreken een aardig woordje mee. Wie zijn stronkenfrees vooral wil inzetten voor kleinere particuliere werken, is eerder gebaat bij een compact en wendbaar zelfrijdend toestel zodat de vaak nauwe doorgangen geen probleem vormen. Ook de keuze van onderstel is bepalend want toestellen op banden zullen de ondergrond in principe minder ingrijpend beschadigen dan toestellen op rupsen. Dat is zeker bij particuliere werken belangrijk.
In principe beschikken deze toestellen over 2 separate motoren: één voor het rijden en draaien, een ander voor de freesbeweging. Een stronkenfrezen kan ook gemonteerd worden op een mobiele kraan of achter een tractor. Het geheel is dan wel groter in gebruik, maar dit heeft het voordeel van het snel kunnen verwerken van grotere massa’s. Bovendien kan de montage op de kraanarm of giek ervoor zorgen dat moeilijk bereikbare plaatsen -net naast een beek of achter een hek- toch geen probleem vormen. Ook de stabiliteit, tractie en grip vallen hier in het voordeel van dit type uit. Let er wel op dat de combinatie trekker en stronkenfrees optimaal moet gekozen worden. Een krachtige frees op een te lichte machine zal de efficiëntie van de frees te veel beperken.
Slijtage voorkomen
Dat een grotere capaciteit niet a priori gelijkstaat met efficiënter werken blijkt ook uit de slijtage van de beitels. Een beginnersfout is om te snel te willen werken, omdat men enkel zo het gevoel heeft dat er effectief hout verwijderd wordt. Operatoren hebben wel eens de neiging om het freeswiel echt onder druk te willen voelen, anders hebben ze de indruk dat de beitels hun werk niet doen. De freesbeitels mogen dan wel van gehard staal zoals wolfraamcarbide zijn, wie met een krachtige machine voortdurend te veel doorfreest zal snel geconfronteerd worden met een nijpende slijtage en bijhorende vervanging van zijn beitels.
Veel toestellen werken met een variabele pomp, waarbij de gebruiker de keuze heeft tussen meer toeren of meer koppel. Meer vermogen betekent evenwel ook snellere slijtage als er veel toeren gedraaid worden. Een optie kan dan zijn om met stompere beitels te werken.
Onderhoud
Veel onderhoud is er in principe niet aan een stronkenfrees. … Neem een abonnementen en lees dit boeiend artikel verder.
Tekst Sammy Soetaert