5 jaar geleden startte Simon Eggermont zijn zaak op in Deinze. Intussen is Simon Eggermont Grond- en Afbraakwerken uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf, maar het begon allemaal met een jonge ondernemer en een kraan. TERRA ging op gesprek met de bezieler van het bedrijf.
Voor de verandering gaan we op gesprek bij een zeer jong bedrijf: Simon Eggermont Grond- en Afbraakwerken werd vijf jaar geleden opgericht door een ondernemende jonge twintiger. “Het is eigenlijk allemaal begonnen met het boerderijtje dat mij n vader kocht toen ik zo’n 14 jaar oud was ”, zet Simon in. “Ik was al bezig met de sector en zat op internaat op de tuinbouwschool in Roeselare.”
“Er kwam een kraantje, en ik mocht meehelpen met de afbraak en de funderingen. Zo kreeg ik de smaak te pakken. Al snel werd het kraantje te klein en kreeg ik een aanbieding voor een vrij grote opdracht. Toen ging de bal aan het rollen: ik startte in bij beroep en moest voor die opdracht een grotere kraan aankopen. Die kwam toe op de dag dat ik moest starten met de opdracht. Met de aankoop van zo’n grote machine sta je natuurlijk een beetje met je rug tegen de muur: die moet afbetaald worden. En zo was ik vertrokken!”
Van bijberoep naar bloeiende business
De activiteiten van Simon en zij n broer groeiden pijlsnel van een bij beroep naar een echt bedrijf. Maar het is een tragische gebeurtenis die Simon de grote sprong deed wagen: “Drie jaar geleden ben ik mij n broer verloren. Met en door hem was ik beginnen werken met grote kranen, en zijn overlijden heeft bij mij voor een klik gezorgd in mij n manier van denken. Een ‘waarom niet?’-houding. Dat wil niet per sé zeggen dat ik minder nadenk, maar ondernemen is durven, en durven investeren, en dat heb ik toen beseft.”
De eerste twee jaren werkte Simon alleen of in samenwerking met collega ondernemers, maar door de grote vraag groeide het bedrijf pijlsnel uit naar een team van 15 mensen. Een groei die Simon verklaart door het type werkzaamheden enerzijds, en door de investeringen in nieuwe technologie anderzijds: “Eigenlijk heb ik van de eerste keer eerder prestige-werk uitgevoerd, en daar houden we wel een beetje aan. Bovendien zijn we niet bang om de nodige investeringen aan te gaan op gebied van technologie en gps-systemen, waardoor wij altijd mee zijn met de laatste ontwikkelingen.” Vrij snel specialiseerde Eggermont zich in algemene bouw en werkte het bedrijf voor onder andere de voedingssector, industriebouw maar ook particulieren. In de ruime streek rond Deinze is het bedrijf intussen een begrip geworden. “Wij bieden een zeer ruim pakket aan: van afbraak naar transport, rioleringswerken tot parkings. Ik durf zeggen dat we onze stempel wel op de streek hebben kunnen drukken.”
Machinepark
De Hitachi 160 waar het allemaal mee begon draait nog steeds mee in het bedrijf en heeft intussen zo’n 5000 uren op de teller. Intussen kwamen er nog 2 Hitachi’s, 2 Komatsu’s en 3 Caterpillars bij. Het kranenpark van Eggermont gaat van 2,5 tot 32 ton. Daarnaast beschikt het bedrijf nog over drie vrachtwagens. Elke vrachtwagen die het bedrijf aankoopt is zonder uitzondering MAN.
Zo beschikt Eggermont over een containervrachtwagen, een containervrachtwagen met plateauoplegger voor het transport van een dieplader en een vrachtwagen met kipper-oplegger. Werken met tractordumpercombinaties worden uitbesteed aan onderaannemers. Op het bedrijf staat één bijzondere machine: een Komatsu 210, helemaal omgebouwd naar een overslagkraan en uitgerust met een cabine die tot 2,40m omhoog kan schuiven.
Innovatie
Van in het begin werkt Eggermont op gps. Dat is wat het bedrijf volgens Simon onderscheidt van de collega’s: een passie voor nieuwe technologie en innovatie: “dankzij de gps kan je alleen werken, toen we nog met drie machinisten en drie kranen waren kon iedereen dus aan de slag dankzij de technologie. Wij hebben op dat vlak altijd met Trimble gewerkt en zijn er zeer tevreden mee. Vorig jaar kwam een nieuw model uit, Trimble Earthworks.
Het prototype daarvan, de eerste van dat model in België, werd door ons in gebruik genomen. Zo hard trekken we innovatie door op het bedrijf.” “Wij voeren typisch werken uit die niet kunnen zonder gps-technologie. Neem bijvoorbeeld het aanleggen van de geluidsmuur van Zwijnaarde tot De Pinte, een opdracht waarmee we gaan starten: daar heb je gps voor nodig. Alles is gelinkt en vooraf opgemeten, en de gegevens worden verwerkt in de facturatie. Op die manier is er ook geen discussie.”
Momenteel werken er bij Simon Eggermont Grond- en Afbraakwerken drie mensen op het kantoor en twaalf op de verschillende werven. Sinds begin 2019 kwam er een tweede bedrijf bij : Re-Eggermont. Dit bedrijf specialiseert in verwerking van gemengd afval, breken, recyclage en containerdienst. Voor de opstartfase werd één extra kracht aangeworven. Intussen is er ook een nieuw bedrijfsterrein van +/- 2 hectare aangekocht met een nieuwe loods. In een tweede fase zal het grondwerkensegment ook naar deze nieuwe locatie verhuizen. Het moederbedrijf zal zo haar eigen afval kunnen verwerken, en zo is de cirkel rond.
Bedrijfsfilosofie
De insteek van onze jonge bedrijfsleider is eenvoudig en recht door zee: “ik ben naar de drukker gegaan, heb stickers laten maken met alle namen van de machinisten en heb die op de machines geplakt. Iedere gast heeft zij n eigen machine en is daar volledig verantwoordelijk voor. En dat werkt: ze zorgen soms beter voor hun machine dan voor hun vrouw! (lacht)” “Mijn gasten hebben ook inspraak bij aankopen: zij mogen me zeggen wat ze nodig hebben. Als het moet, huur ik bij : long reach machines, minikraantjes, afhankelijk van wat past in het schema. Op dat vlak kijk ik op drie maanden: wat geeft het bedrag in huur, is het voordeliger om aan te kopen? Bij een aankoop moet je natuurlijk investeren, maar na zoveel jaar is de machine ook van mij.”
Toekomst
Wat houdt de toekomst in voor Eggermont? “Klein en fijn blij ven”, benadrukt Simon. “We zij n een klein team met jonge mensen. De oudste werd net 40, al de anderen zij n rond de 30. Ik ben eigenlijk de jongste van de hoop… Maar we zij n ook heel hecht en hangen echt aan elkaar. Dat wil ik vooral behouden. Vroeger zei ik dat ik wilde stoppen bij 10 man, nu zeg ik: niet meer dan 20.” “Als een bedrijf te groot wordt, verandert ook de manier waarop er met de mensen omgegaan wordt. Het is minder persoonlijk, minder gemoedelijk. Ik ben graag bij mij n mensen, ik drink graag op vrij dagavond mijn pintje met hen na een lange werkweek.
Ik steek veel energie in het behouden van een goed team, dat is voor mij erg belangrij k.” Dat teamwerk hoog in het vaandel gedragen wordt bij Eggermont, is wel duidelij k. Iedereen helpt elkaar en denkt mee, en daarvoor worden alle moderne communicatiemiddelen ingezet. Een mooi voorbeeld is de WhatsApp-groep waarmee iedereen in verbinding staat: “stel dat er een stuk moet worden opgepikt door collega A, maar collega B moet langs daar rij den. Dan wordt dat in de groep geplaatst en zal collega B het stuk oppikken. Zo moet er niet onnodig heen en weer worden gereden. ’s Avonds, na de werkdag, weet iedereen wat er de volgende dag verwacht wordt en wordt alles klaargezet. Zo vermij den we stress ’s morgens: iedereen kan parkeren en beginnen.”
Over Eggermont
Vijf jaar geleden zette Simon Eggermont (25 jaar) de stap naar een bvba vanuit zij n bij beroep. Intussen telt het bedrij f 15 werknemers, is er een tweede bedrij f opgericht en beschikt het over een mooi machinepark en komen er binnenkort een nieuw terrein en een nieuwe loods. De huismerken van Eggermont Gronden Afbraakwerken zij n Caterpillar, Komatsu, Hitachi en MAN en alle werkzaamheden worden gekenmerkt door de hoge graad van innovatie en het gebruik van de nieuwste technologie.