De bouwsector kreunt onder torenhoge energie- en materiaalprijzen en een gebrek aan grondstoffen. Daarnaast worden bestaande opdrachten geannuleerd of worden geen offertes meer aangevraagd. Door de verkoop van gebruikte bouwmachines worden twee vliegen in een klap geslagen: enerzijds wordt op korte termijn budget vrijgemaakt om knelpunten te overbruggen. Anderzijds wordt door het verder gebruiken van de apparatuur een bijdrage geleverd aan minder afhankelijkheid van grondstoffen.
Goed begin van het jaar, daarna een diepe val
Het begin van 2022 was voor de bouwsector veelbelovend: veel opdrachten en groeiende omzet. In januari en februari konden bouwbedrijven profiteren van het goede weer om bestaande opdrachten af te werken. De cijfers van de Duitse branchevereniging VDMA (vereniging Duitse machine- en installatiebouw) over 2021, die reeds de positieve stemming in de bouwbranche weerspiegelden, sluiten hierbij aan. Ook de machine- en installatiebouw kijkt terug op een jaar met goede opdrachten. Met een stijging van het aantal orders met bijna 60% vergeleken met het voorgaande jaar kwam de sector bouw- en bouwmateriaalmachines op de vierde plaats in de ranglijst van binnenkomende orders voor de Duitse machinebouwers.
Toen begon de oorlog in Oekraïne en daarmee ook de enorm stijgende prijzen en de onzekerheid over materiaal- en energievoorziening. Specifiek voor de bouwsector komt daar ook een risico aan de vraagzijde bij. Grondstofleveranciers geven meestal alleen dagprijzen of noemen helemaal geen prijzen meer. Dit zorgt voor een enorm economisch risico voor bouwbedrijven die een offerte doen, want de opdrachtgevers willen zekerheid en gaan dus zelden akkoord met het doorberekenen van prijsveranderingen. Ongeveer een derde van alle Duitse bouwbedrijven stelt op dit moment geen offertes meer op. En ook bij bestaande opdrachten is de situatie niet beter, want bouwprojecten worden steeds vaker afgezegd of uitgesteld.
Onafhankelijkheid van grondstoffen betekent veiligheid
Dit credo is overal te horen. Dit geldt vooral voor sectoren als de bouwsector, die sterk op grondstoffen is aangewezen. Maar hoe kan onafhankelijkheid worden bereikt? Duurzaamheid in de bouw betekent dat projecten nu al zo gepland moeten worden dat ze klimaatvriendelijk zijn en lange tijd bruikbaar blijven. Om de levenscyclus van bouwwerken te voltooien, zou er bij de bouw al rekening gehouden moeten worden met de latere sloop en het hergebruik van bouwmateriaal.
Niet alleen de bouwmateriaalcyclus moet voltooid worden, maar ook de machinecyclus. Koop en verkoop van gebruikte machines leveren daar een belangrijke bijdrage aan. Op online veilingsites zoals Surplex.com vinden gebruikte bouwmachines, overtollige apparatuur en gebruikte bouwvoertuigen sneller en efficiënter een nieuwe eigenaar.
Financiële obstakels overwinnen
Het zijn bizarre tijden in de bouw: van een tekort aan vakpersoneel aan het begin van het jaar naar mogelijke werktijdverkorting, en dat binnen een paar weken. Wie nu dus op korte termijn kapitaal liquide wil maken, doet er goed aan om bij de verkoop van gebruikte systemen te vertrouwen op een specialist. Desgewenst kunnen afgeschreven machines tegen eerlijke en transparante voorwaarden rechtstreeks aan het industriële veilinghuis Surplex worden verkocht. Surplex bundelt de verworven assets in veilingen en biedt zo een aantrekkelijke collectie bouwmachines voor de koper. Zo kunnen lastige tijden op korte termijn worden overbrugd en slechte prognoses met vastberadenheid tegemoet worden gezien.
Over Surplex
Surplex is een van de toonaangevende Europese industriële veilinghuizen en handelt wereldwijd in gebruikte machines en bedrijfsinrichtingen. Het 16-talige veilingplatform surplex.com registreert jaarlijks ongeveer 50 miljoen paginabezoeken. Op meer dan 500 online veilingen worden per jaar meer dan 55.000 industriële goederen verkocht. De in Düsseldorf gevestigde onderneming heeft kantoren in 15 Europese landen. Meer dan 200 werknemers uit 20 landen zorgen voor een jaaromzet van meer dan 100 miljoen euro.