25 jaar GIANT: Ontwikkeld in Nederland, gebouwd voor de wereld

Na een bewogen jaar met hoogte- en dieptepunten wordt 2021 een jaar waarin TOBROCO-GIANT 25 jaar bestaat. Wat in 1996 begon als een bedrijfje in sierhekwerken en bemesters; is door de verdere ontwikkeling en productie van GIANT machines uitgegroeid tot een internationale onderneming met drie eigen vestigingen. Ook heeft het bedrijf de ambitie om de komende jaren flink te groeien; tot wel 9.500 machines in 2025.

Directeur en eigenaar Toine Brock: “Deze mijlpaal had niet tot stand kunnen komen zonder de inzet en betrokkenheid; van medewerkers, dealers en leveranciers. En natuurlijk van onze klanten over de hele wereld die onze machines dagelijks gebruiken en overtuigd zijn van de kwaliteit van GIANT machines en aanbouwdelen. Dit geeft ons het vertrouwen dat we de komende jaren door kunnen groeien en bezig kunnen zijn met hetgeen wat ik het liefste doe; machines ontwikkelen en bouwen die voldoen aan alle wensen en eisen van klanten wereldwijd.”

Van bemesters naar wiellader

Het begon in 1996 met de oprichting van TOBROCO, wat staat voor Toine Brock Constructie. Onder deze naam werden bemesters ontwikkeld en gebouwd. Deze werden goed ontvangen en door de jaren heen ook geëxporteerd naar andere Europese landen. Tot begin 2001 de veeziekte mond-en-klauwzeer uitbrak en de productie volledig stil kwam te liggen.

De allereerste GIANT wiellader.

Zoals een echte ondernemer betaamd werd er meteen nagedacht over een oplossing. Door zijn agrarische achtergrond wist Toine toen al dat de bedrijven in zijn omgeving een multifunctionele werktuigdrager goed konden gebruiken; om het werk te verlichten en efficiënter uit te voeren. Het idee voor de GIANT wiellader was geboren.

GIANT

Brock: “De naam GIANT werd met een reden gekozen. Het is namelijk de afkorting van Gigantic Ant (Grote Mier). Een verwijzing naar de ijverige diertjes die wel 50 keer hun eigen gewicht kunnen tillen. Een eigenschap die terug komt bij alle GIANT machines; omdat ze er om bekend staan om veel te kunnen tillen ten opzichte van hun eigen gewicht.”

De afkorting GIANT staat voor Gigantic Ant.

Snelle groei in het buitenland

In 2014 bouwde TOBROCO-GIANT de 10.000ste machine. Een mijlpaal waar het bedrijf 13 jaar nodig had. De volgende 10.000 machines hadden minder tijd nodig; want eind 2018 stond de teller reeds op 20.000 en vorig jaar werd de 25.000ste machine geproduceerd. Deze mijlpalen hebben alles te maken met de snelle groei in het buitenland. Het aantal landen waar GIANT machines verkocht worden is opgelopen tot 61. In die landen werkt TOBROCO-GIANT samen met ruim 750 dealers. Recent nog zijn de eerste stappen gezet in Afrika met een nieuwe dealer in Zuid-Afrika.

“Een belangrijke stap was de opening van een eigen verkoop- en servicekantoor in Amerika in 2016. Steeds meer bedrijven in de VS en Canada kiezen voor compacte wielladers vanwege het comfort, bedieningsgemak, brandstofbesparingen. Ook het feit dat de machines het grondoppervlak nauwelijks beschadigen speelt een belangrijke rol. Doordat de machines zo populair zijn; is het dealernetwerk in Noord-Amerika binnen enkele jaren gegroeid naar 95. Dit aantal zal de komende jaren blijven groeien,” aldus Frans van Asseldonk, Manager Verkoop & Marketing.

Oisterwijk als uitvalsbasis

In 2003 bleken de mogelijkheden in Haaren niet toereikend; en werd er een pand gekocht op het industrieterrein van Oisterwijk om verder te kunnen groeien. De groei kwam tot stand doordat het portfolio aan machines verder werd uitgebreid met verschillende type wielladers maar tevens de introductie van de eerste GIANT telescooplader. Zo bestond het aanbod modellen in 2005 reeds uit 20 stuks. Daarnaast was er steeds meer interesse in de machines vanuit andere sectoren zoals de bouw, stratenmakers en hoveniers.

Om de groei bij te kunnen houden en te kunnen voldoen aan de vraag naar machines werd er in 2009 begonnen met de bouw van een nieuwe fabriek met twee verdiepingen en oppervlakte van 20.000 m2. Een jaar later was de nieuwbouw gereed en was verhuizing naar deze nieuwe productiefaciliteit een feit. Geen moment te vroeg aangezien er een verreiker aan programma wordt toegevoegd en de verkoopaantallen stegen van 750 machines in 2009 naar bijna 1500 stuks in 2013.

Verdubbeling van bedrijfsoppervlakte

Met een doelstelling van 9.500 machines in 2025 is extra bedrijfsruimte noodzakelijk om de productie te kunnen verhogen en de essentiële kwaliteit te behouden. Daarom heeft TOBROCO-GIANT vanaf 2018 reeds €18 miljoen geïnvesteerd in de uitbreiding van de productiefaciliteit, een hoogbouwmagazijn en aanleg van nieuwe productielijnen. In september werd het nieuwe magazijn in gebruik genomen en begin 2021 wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwste productielijnen. De productiefaciliteit werd met 8.000 m2 vergroot en dit brengt het totaal op 30.000 m2.

Het nieuwe hoogbouwmagazijn van TOBROCO-GIANT.

Toine Brock legt uit: “De recente uitbreiding is niet voldoende om ook de komende jaren door te kunnen groeien. Daarom wordt de komende jaren de bedrijfsoppervlakte verdubbelt. In januari wordt direct gestart met de bouw van een nieuwe hal. Deze wordt 6.000 m2 groot en hier gaat de assemblage van frames plaatsvinden. Daarnaast is er op het dak ruimte om auto’s te parkeren. Verder lig er een plan klaar voor de bouw van een nieuwe opslaghal van 2.500 m2 voor 2022.”

Er zijn plannen voor de bouw van een nieuwe opslaghal.

“Niet alleen in Nederland, maar ook in Hongarije wordt er de komende jaren hard gewerkt aan uitbreiding,” aldus Brock. “Op tien kilometer van de huidige fabriek is namelijk een terrein van 18.000 m2 gekocht in Füzesabony. Hier wordt in 2022 een nieuwe bedrijfshal met kantoren opgeleverd van 8.000 m2. De overige ruimte maakt het mogelijk om in de toekomst verder uit te breiden als het nodig is.”

“Focus op blijven innoveren”

Een ander speerpunt van TOBROCO-GIANT is het brede portfolio aan machines en aanbouwdelen. Op dit moment bestaat dit uit 30 verschillende modellen van 750 tot 6.000 kg en van 20 tot 76 pk. Wat betreft aanbouwdelen is er een ruime keuze met een aanbod van ruim 200 verschillende werktuigen. Brock: “Het aantal modellen zal in de toekomst flink toenemen met de introductie van nieuwe modellen. Daarnaast wordt het aanbod aan elektrische modellen de komende jaren verder uitgebreid om klanten zowel een diesel variant als een elektrisch alternatief van hetzelfde model aan te bieden.”

De nieuwe G2300 X-TRA HD.

Vijf nieuwe TELE modellen

“Verder gaat TOBROCO-GIANT in 2021 vijf nieuwe TELE modellen introduceren. Nu bestaat het gamma uit een TELE variant van het kleinste model (D204SW TELE) en de twee grootste modellen (G3500 TELE en G5000 TELE). Met de introductie van de G1500 TELE, G2200 TELE, G2300 TELE, G2500 TELE en G2700 TELE komt er direct een complete lijn met telescoopladers beschikbaar.”

Elektrische modellen

“Wat betreft de elektrische modellen wordt het bestaande aanbod uitgebreid met de G2500E en G2500E X-TRA. Beide machines opereren een klasse hoger dan de G2200E (X-TRA) met een bedrijfsgewicht van 2.500 kg. Dit maakt de machines nog steeds uitermate geschikt om op een aanhanger te vervoeren en biedt die veel flexibiliteit voor de gebruiker. In 2020 is tevens een start gemaakt met het ontwikkelen van machines in de klasse van 1,5 en 3,5 ton.”

De elektrische G2200E.Bron – Gaint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: